Елда - 100гр

0 от 5 / 0 гласа
Добави мнение
0.60 лв
Триъгълните зрънца на елдата съдържат до 16 % лесноусвоими белтъчини, включително и полезните незаменими аминокиселини аргинин и лизин. В елдата има 30 % въглехидрати, 3 % мазнини, влакнини, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините: В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и минералите: желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, кобалт.

Ползи от елда: Наричат елдата "зрънце за милиони", не само защото е богата на витамини и минерали, а защото е подходяща храна за всички възрастови групи, носи много ползи на организма, като е подходяща и за активно спортуващите и тези от нас, които са на диета.

В сравнение с картофите и останалите зърнени култури, елдата е най-бедна на въглехидрати, което я прави отлична храна от диабетици, както и за онези, които страдат от затлъстяване и наднормено тегло.

Кашата от елда се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания и заболявания на черния дроб. Полезните вещества на гречка спомагат извеждането на холестерола от кръвта, както и на йоните на тежки метали. Тя е препоръчителна храна при и срещу разширени вени и хемороиди.

Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден