БРАШНО ОТ ЕЛДА 500гр

0 от 5 / 0 гласа
Добави мнение
4.60 лв
Произход : Украйна

Хранителни стойности за 100 г:

  • Енергийна стойност 335kcal
  • Белтъчини 13гр.
  • Мазнини 3 гр.
  • От които наситени 1гр
  • Въглехидрати 71гр.
  • от които фибри 10гр.

БЕЗГЛУТЕНОВ ПРОДУКТ

  Наричат елдата "зрънце за милиони", не само защото е богата на витамини и минерали, а защото е подходяща храна за всички възрастови групи, носи много ползи на организма, като е подходяща и за активно спортуващите и тези от нас, които са на диета.

    В сравнение с картофите и останалите зърнени култури, елдата е най-бедна на въглехидрати, което я прави отлична храна от диабетици, както и за онези, които страдат от затлъстяване и наднормено тегло.

     Кашата от елда се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания и заболявания на черния дроб. Полезните вещества на гречка спомагат извеждането на холестерола от кръвта, както и на йоните на тежки метали. Тя е препоръчителна храна при и срещу разширени вени и хемороиди. Триъгълните зрънца на гречката /от руски език/ съдържат до 16% лесноусвоими белтъчини, включително и полезните незаменими аминокиселини аргинин и лизин.

    Хранителен състав: в елдата има 30% въглехидрати, 3% мазнини, влакнини, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините: В, В1, В2, РР (рутин), Р, Е и минералите: желязо, калций, магнезий, калий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, кобалт. Съдържащите се в нея хранителни вещества намаляват пропускливостта на стените на кръвоносните съдове и чупливостта им.

    Специалистите препоръчват редовна консумация на елда при ревматизъм и артрит, срещу атеросклероза, хипертония, хипофункция на щитовидната жлеза, за подобряване на кръвообращението, имунната система и за запазване на доброто зрение. Кашата от елда с мляко предоставя най-оптималното съотношение белтъчини, мазнини и въглехидрати на организма. Елдата е добре позната на вегетарианците, защото е пълноценен заместител на месото. Елдата се прилага в бебешки храни. От векове с нея се приготвят лесно питателни каши. С голям успех се прилага за приготвянето на солени и сладки блюда. Освен каша, елдата може да се приготви като добавка на ястия с месо, зеленчуци, дори риба и супи. Често се приготвят и десерти от елда, в комбинация с плодове или се слага в плодове. Възможни са многобройни начини за приготвяне и консумация на брашното от елда - от безглутенов хляб до бисквитки и дори мъфини.

Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден