Блатен тъжник 30 гр срещу 40 болести

0 от 5 / 0 гласа
Добави мнение
2.40 лв
 

Производител: ЗП Камелия Веселинова

с.Песочница, общ. Берковица

100% чиста билка!

Filipendula ulmarie

Блатният тъжник съдържа фенолният глокозид гаулгерин, салицилалдехид, изосалицин и спиреин. Отриват се още алколоиди, като при хидролиза се отделят естери на салициловата киселина, фосфор, провитамин А, витамин С, етерично масло, танини, сяра и метилов алкохол.  Растението има разнообразно лекарствено приложение и затова се нарича "билката срещу 40 болести".  Името на аспирина идва от думата спирея, spiraea, което е старото наименование на блатния тъжник. Учените са открили, че няма друго лечебно растение, което да има по-високо съдържание на естествени салицилати. Това са безвредните аналози на аспирина, който представлява синтетична салицилова киселина. Днес билката се използва основно заради високото съдържание в нея на витамин С и на ацетилсалицилова киселина. Аспиринът, въпреки своите лекарствени способности, може да раздразни стомаха, а при повишена киселинност може да е увреди сериозно храносмилателната система. А блатният тъжник може да се консумира от хора, които имат стомашни проблеми, без да им навреди.

 В българската народна медицина блатният тъжник се използва при повръщане, затруднено уриниране, кожни обриви, възпаление на жлезите, болки в стомаха и червата, жълтеница, гуша и задух.

 В днешно време тази билка е едно от малкото лекарства, които могат да лекуват нервната система на човек, без появата на различни странични ефекти. Растението има много бърз ефект и притежава силно успокоително действие, което се усеща още в първите дни от приема. На базата на блатния тъжник е създаден билков комплекс, който стимулира производството на хормона серотонин. Консумацията на билката не води до привикване и се препоръчва при безсъние, стрес, безпокойство и депресии.

Употреба: При язва на дванадесетопръстника, нарушение на храносмилането, малокръвие, липса на апетит,

Действие и приложение:

Блатният тъжник има противовъзпалително и пикочогонно действие. Прилага се при задържане на течности, при ставни форми на ревматизъм, диария, възпаление на пикочните пътища.

Начин на употреба: Под форма на запарка - 2 с.л. се изкисват около 1 час в 2 литра топла вода. Прецежда се и се пие 4 пъти на ден след хранене.

Външно: Под форма на компреси при ухапвания от насекоми и за промиване на влагалището при бяло течение. Също така и за жабурене при зъбобол и кървящи венци, за компреси при циреи и гнойни рани

Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден