Алкално-киселинен баланс

Алкално-киселинен баланс

     Всяка храна внесена в тялото ни води до киселинност или алкалност. Дали една храна е алкална или киселинна се определя от минералното й съдържание. Едни от алкално образуващите елементи са калий, натрий, магнезий, калциѝ, желязо; киселинно-образуващите елементи са фосфор, сяра, хлор, йод, манган. С всяка внесена храна в тялото ни, ние променяме киселинно-алкалната среда.

Защо е важна тази информация за алкалност и киселинност?

Хомеостазнотокръвно е с рНприблизително 7,4 и този показател е жизнено важен. Независимо с какво се храним, тялото ни има механизми, чрез които поддържа постоянно рН на кръвта и извънклетъчната течност от 7,365. Това рН се счита за неутрално с много лека алкалност ( 7 е неутрално рН, по-ниско от 7 е киселинно, като 2 е силно киселинно, над 7 е алкално). Ако внесем киселинно –образуваща храна, тялото започва да издърпва от запасите ни на алкални елементи, за да може да неутрализира тази киселинност и да опази неутралното рН на кръвта и течната среда.

Тялото ни не е способно вечно да компенсира този киселинно –основен дисбаланс и когато злоупотребяваме с небалансирано хранене дълго време, идва моментът, в който се разболяваме.

„Много болести са резултат от опитите на тялото ни да възвърне равновесието на тази вътрешна среда. Според някои ракът е болест, чието развитие се ускорява от киселинността на телесните течности. Раковите клетки се развиват по-добре от нормалните клетки в кисела и бедна на кислород среда в извънклетъчна течност“/Съзнателно хранене-Д-р Казънс/.

Ако киселинността е завишена, организмът ни започва да издърпва от запасите си алкализиращи елементи. Пример: калцият е алкализиращ елемент, при силна киселинност, организмът може да издърпа от запасите от калций( от костите), за да неутрализира тази киселинност.

Коя хранае алкализираща и коя киселинно –образуваща?

Дали една храна е киселинно-образуваща не следва от това дали е кисела. Така например зрелите лимони са кисели, но попадат в графата на алкалните храни, понеже минералното съдържание в лимоните от алкални микроелементи е много високо и попадайки в организма ни внася алкалност.

Обобщено може да кажем, че зрелите плодове и зеленчуци, някои билки са алкализиращи. Подкисиляващи са кафето, месните протеини, животинските мазнини, рафинираните храни, синтетичните витамини, всички Е-та и изкуствени добавки(оцветители, набухватели, консерванти и изкуствени подсладители), безалкохолните напитки, лекарствата, термично обработените храни. Колкото повече витамини и минерали съдържа дадена храна, толкова по-силно алкализираща е.

Важно е да се отбележи, че емоциите също влияят на киселинно -алкалните показатели на течната среда в тялото ни. Негативните емоции и стреса са подкиселяващи, докато положителните емоции и преживявания, смеха, умерения спорт и танците са алкализиращи(тялото ни е като една химична лаборатория, в която се извършват хиляди химични процеси, като всичко от външната среда и начина ни на живот провокират определена реакция, която задейства даден химичен процес).

При здравословен проблем или болест, как можем да си подобрим състоянието?

Добре е да установим от какво се състои менюто ни и какво е нашето емоционално състояние. Ако установим, че се храним предимно или изцяло с храни от таблицата( показана по-долу) под рН 6 – това означава , че значително добре ще ни се отрази, ако за известно време намалим драстично тези храни и внесем в менюто си онези, които са с рН над 7, а за бърз ефект е добре да се храним със силно алкализиращи храни.

Балансът е в основата на оптималното здраве. Както свръхацидозата(силно подкиселен организъм) e вредна за нас, така и свръх алкализирането води до здравословни проблеми.

ПРИБЛИЗИТЕЛНИ РН ПОКАЗАТЕЛИ НА НЯКОИ ХРАНИ

АЛКАЛНО рН

10 Високо алкална, йонизирана вода Зеленчукови сокове Сок от моркови, цвекло Сок от зелени стръкове Витамин К Зрели лимони, смокини

9 Стевия, спанак, броколи, целина Студено пресован зехтин Зелен чай, маруля, горски плодове Зеленолистни зеленчуци

8 Ябълки, бадеми, моркови, домати Зеле-почти всички видове Билков чай, майчино мляко Студено пресовано ленено масло

НЕУТРАЛНО рН

7 Сурово козе мляко Суров мед Някои видове чешмяна вода, изворна вода Накиснати и покълнали семена и ядки Незрели плодове

КИСЕЛИННО рН

6 Сливи, сини сливи Покълнали зърнени храни Сготвени зеленчуци Сурово масло Авокадо Сурово кисело мляко

5 Риба, сурови яйца Бял ориз, картофи Мляко, бяло сирене Майонеза, кетчуп Хляб, сготвени бобови Кашу, пекани

4 Незрели червени боровинки Животински мазнини Месо, бяла захар кафе, черен чай Пастьоризирано мляко и сирена, кашкавал Твърди, отлежали сирена Спагети, паста, бяло брашно

3 Орехи, фъстъци, ферментирали храни Безалкохолни напитки, захарин, аспартан Алкохол, лекарства, изкуствени добавки Полуфабрикати, пържени храни Консерви, сладолед, оцет
Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден