Брашно от Лимец на 1 килограм

0 от 5 / 0 гласа
Добави мнение
6.80 лв
Брашно мляно на каменна мелница

Произход - България

Хранителни стойности за 100 гр:

  • Белтъчини: 13.5%
  • Мазнини: 3%
  • Въглехидрати: 62.8%
  • Влакнини: 3.75%

 

Лимецът е зърнена култура от древността. Той е труден за обработване и дава по-малко добив от обикновената пшеница. За сметка на това, хранителните му стойности са много по-големи от нея. Не случайно Лимецът е възприет като една от най-здравословните храни, тъй като покълналите зърна съдържат в себе си готови за усвояване витамини, минерали и ензими.

    Тази т.нар. „дива пшеница“ се отличава с високо съдържание на протеини, почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор и витамини от групата А и В от обикновената пшеница.

   Смята се, че Лимецът е най-древното жито, защото останките от него датират още от преди 18 хилядолетия. В тракийските гробници и Египетските пирамиди са намерени останки Лимец, чийто вид е същият както днес, което доказва, че той не се поддава на изкуствена обработка.

   Той е лесно смилаема храна, която подпомага формирането на клетъчната система на тялото. Стимулира обмяната на веществата, засилва естествените съпротивителни сили на организма, спомага прочистването му и повишава общия тонус на организма. 

Оставете вашето мнение


Невалидно

Невалиден